Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2013 08:30 - Градинарите по света
Автор: puutarha Категория: Хоби   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
0



Предназначението на тревните площи в озеленяването е да се покрият голи, най-често равнинни пространства с гъста наситенозелена трева. Друга много важна функция е затревяване на стръмни участъци , който са силно ерозирали заради малка мощност на почвения слой и поради тази причина няма възможност да бъде засадена друг вид растителност .

Обикновено овладяването на такива участъци изисква максимална бързина и най-икономичния начин в този случай е затревяване с тревен чим . Тревните площи имат следните най-важни функции: санитарно-хигиенно, архитектурно - художествено, тревни площи със специално предназначение.

Санитарно-хигиенните функции на тревните площи се изразяват в населените места, промишлените обекти, курортните комплекси, като те поглъщат образувалия се прах от 65% до 95%. Изграждането на настилки от райграс подобрява микроклимата в населените места, подходящи са за централните открити пространства на парковете, градските градини, за рекреация на населението в града .Тревните площи също допринасят за подобряване структурата на почвата, водния и въздушния и режим, като я предпазват от водна и ветрова ерозия.

Помагат и в борбата с глобалното затопляне, отделяйки макар и в по-малко количество от дърветата кислород. Тревни площи със специално предназначение се изграждат около игрища, детски площадки, летища, участват още при рекултивция на нарушени терени и укрепване на откоси.Съществуват още т.нар. ливадни тревни площи в лесопарковете и по-големите градски градини и паркове , където се допуска преминаването на посетители през тях, мавритански поляни .

При изграждане на зелените площи , е много важен сполучливият избор на райграс , съобразена с климатичните и почвени условия на съответния двор, градина или вила.Другото важно условие за красиви тревни поляни е те да се поддържат през целия вегетационен период, да са добре облистени, да са устойчиви на отъпкване, да са многогодишни.

Източник на информация:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gardening
http://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_gardening
http://www.bbc.co.uk/gardening/
http://www.asla.org/
http://www.greatbuildings.com/
градинари
лесотехнически университет
Architecture
Greatbuildings



Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: puutarha
Категория: Хоби
Прочетен: 15141
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол